Tips voor het correct opmeten voor uw nieuwe raamdecoratie

Zelf opmeten voor raamdecoratie: Meten is weten!

Wanneer u op zoek gaat naar raamdecoratie, komt u er al snel achter dat alle ramen verschillend zijn. Het zijn niet alleen de maten van de ramen die afwijkend kunnen zijn. De vorm verschilt per raam, de handgrepen, en sommige ramen draaien naar binnen open, waar andere ramen juist naar buiten openen. Wanneer u op zoek gaat naar raamdecoratie en deze online gaat bestellen bij ons, is het daarom belangrijk dat de maten kloppen die u doorgeeft. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet voor het opmeten voor raamdecoratie. Dat is namelijk voor de meeste mensen nog lang niet zo eenvoudig als gedacht wordt, en daar helpen we u graag bij. Op elke product pagina vindt u de voor dat product relevante meet instructies terug. Lees deze vooral even zorgvuldig door voor u begint met meten.

Goed opmeten voor raamdecoratie begint met tijd.

Even snel de maten opnemen zodat u snel een bestelling kunt plaatsen? Niet doen! Wanneer u snel de maten op wilt nemen, is de kans bijzonder groot dat u verkeerd meet of belangrijke aspecten mist. Dit kan ervoor zorgen dat de raamdecoratie niet past en dus niet gemonteerd kan worden. U zult niet de eerste zijn die erachter komt dat de ramen niet meer open kunnen omdat de decoratie in de weg zit. Daarom raden we aan om de tijd te nemen en de maten minstens tweemaal op te meten. Uit ervaring weten we dat dit ervoor zorgt dat verkeerd meten op deze manier voorkomen wordt.

Inmeet instructies op elke product pagina.

Op elke product pagina vindt u specifieke meet instructies in PDF voor uw gemak. Wij adviseren u dringen om deze zorgvuldig door te lezen voor u gaat meten. Deze instructies kunnen per product verschillen dus is het belangrijk dat u de relevante instructies volgt. Waar digitaal beschikbaar vindt u hier ook meteen de montage instructies terug. 

Wat heeft u nodig?

Het is verstandig om te meten met een metalen lint of rolmaat. Het meten met een koordje of een plastic lint is onverstandig, omdat deze uit zullen rekken wanneer er kracht op het lint of het koordje gezet wordt. Meet daarnaast altijd bij voldoende licht, zodat het aflezen van de getallen gemakkelijk te doen is. Dit voorkomt irritatie tijdens het meten en zorgt er niet alleen voor dat u goed kunt meten, maar dat u ook de goede maten over kunt nemen.

Hoe ziet het raam eruit?

Bij het opmeten voor raamdecoratie komt iets meer kijken dan alleen de maten van het raam. De raamdecoratie wordt in sommige gevallen immers niet bevestigd aan het raam zelf, maar moet naast of boven het raam bevestigd worden. Dan is het verstandig om even te kijken naar de montagemogelijkheden. Dit heeft niet alleen betrekking op de maten die u nodig heeft, het zorgt er ook voor dat u het juiste product uit kunt zoeken dat past bij het raam in uw huis. Hierbij kunt u onder andere denken aan hoe het raam opengaat.

Is het een raam dat niet te openen is, dan is het makkelijker om een plek te vinden voor de montage dan bij een raam dat wél open moet kunnen. Let bij deze ramen op de vraag of het raam naar binnen of naar buiten open moet kunnen. Dit heeft gevolgen voor de locatie van de montage. Monteert u een houder voor een jaloezie ter hoogte van het raamkozijn bij een raam dat naar binnen opent? Dan kan het raam na de montage niet meer open.

Bent u eenmaal aan het meten, meet dan de hoogte en breedte op minstens drie verschillende plekken. Eenmaal bovenin, eenmaal in het midden en eenmaal onderaan het kozijn. Het kan namelijk goed zo zijn dat de maten zijn gaan ‘lopen’. De onderste en bovenste maat zijn dan vaak nog gelijk, maar de middelste maat is veranderd. Dit kan gebeuren door het uitzetten of samentrekken van de materialen van het huis. Is de middelste maat breder dan de onderste en bovenste maat, dan moet de raamdecoratie hierop aangepast worden.

Hoe nauwkeurig moet het opmeten voor raamdecoratie?

Wanneer u het opmeten op de juiste wijze uit wilt voeren, dan meet u niet in centimeters, maar in millimeters. Deze maateenheid houden we aan omdat het opmeten erg precies komt. Een verschil van een millimeter kan er al voor zorgen dat het product niet past. Bent u onzeker over de maten die u nodig heeft voor het product dat u op het oog heeft? Klik dan de pdf aan die bij elk product aangegeven staat. Hierin vindt u de montage-instructies voor dat product en dat betekent dat u hierin exact kunt lezen hoe de maten opgemeten moeten worden. Het brengt nog een voordeel met zich mee: U kunt in de instructies precies zien hoe de raamdecoratie gemonteerd moet worden. Dit betekent dat u direct kunt zien of er in de directe omgeving van het raam iets in de weg zit voor de optimale werking van de raamdecoratie. Kunt u dit aanpassen, dan kunt u deze decoratie direct bestellen in onze webshop. Is dit niet mogelijk? Bekijk dan eens de andere prachtige producten in ons assortiment.

Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we u kunnen helpen met het vinden van het juist product.

Montage hoogte

De montagehoogte is de afstand vanaf de grond tot de plek waar de schroeven in de muur gedraaid worden. Het is dus niet de maat vanaf de bovenkant tot de onderkant van het raamkozijn, iets wat vaak gedacht wordt! Wanneer u de verkeerde maat doorgeeft, kunt u de raamdecoratie niet makkelijk openen en sluiten. De montagehoogte wordt vanaf de vloer gemeten. Dat heeft te maken met de veiligheid voor de kinderen in huis. Raamdecoratie dient minstens 150 cm vanaf de grond bevestigd te worden, zodat kinderen onder andere niet bij kettingen kunnen komen. Dit is niet alleen wenselijk, maar is zelfs een vereiste voor alle ruimtes waar kinderen tot 3,5 jaar aanwezig zijn volgens de voorschriften van de Europese Unie.

Het beste product voor uw ramen

Bij het opmeten voor raamdecoratie komen veel aspecten kijken, die we hierboven genoemd hebben. Het is van groot belang om dit in alle rust te doen, zodat u zeker weet dat het product dat u wilt bestellen ook daadwerkelijk past bij uw ramen en inrichting. Heeft u vragen over een bepaald product of over een bepaalde manier van monteren, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Dit kan via Skype, via WhatsApp en via de telefoon. Wanneer u via e-mail of WhatsApp contact met ons opneemt en daarbijfoto's toevoegt kunnen we direct met u meekijken zodat we daadwerkelijk advies op locatie kunnen geven en u direct met raad en daad bij kunnen staan!